Geplukt: Roy Boateng

Wie zijn naam op Google intikt, krijgt een heleboel hits. Hij was onder meer ambassadeur voor het ROC in Nijmegen en zet zich graag en veelvuldig in voor de jongeren in Venray. HALLO Venray was nieuwsgierig naar wat deze pas 20-jarige Venraynaar drijft en wat zijn achtergrond is. Deze week wordt Roy Boateng (20) geplukt.

De student is geboren en getogen in Venray. Samen met zijn broer Aki (22) en broer Dirk (16) woont hij bij zijn moeder. "Het is een gezellige boel bij ons thuis, maar af en toe heb ik wel medelijden met mijn moeder. Soms roept ze dat we snel het huis uit moeten gaan", zegt hij lachend. "Maar we hebben het hartstikke leuk hier", vertelt hij. Zijn broer werkt bij een winkel in Venray en zijn jongste broertje is scholier op het Raayland College. De ouders van Roy zijn van Ghanese afkomst. Roy's moeder vertrok naar Nederland voor het volgen van een studie. Zelf is de Venraynaar nog nooit in Ghana geweest. "Voor mij hoeft dat voorlopig niet. Ik heb het goed naar mijn zin in Venray en heb hier mijn werk, studie en sociale contacten. Op den duur wil ik wel eens naar Ghana om te zien waar mijn roots liggen, maar dat gaat nog even duren", aldus Roy.

Vanaf dit schooljaar is Roy gestart met een nieuwe opleiding, de hbo-studie communicatie aan de Fontys Hogeschool in Eindhoven. "Ik wil richting de reclamemarketing. In het tweede jaar van de studie kan ik me daarin specialiseren. Het lijkt me super gaaf als ik op termijn concepten kan bedenken voor grote evenementen", zegt hij. Op kamers gaat Roy niet tijdens de vierjarige studie. "Nee, ik mis Venray en mijn vrienden en familie dan te veel. Dus ik blijf lekker hier", stelt hij. Voor Roy was het geen uitgemaakte zaak dat hij een hbo-opleiding ging volgen. Hij heeft immers de mbo-studie marketing communicatie en evenementen afgerond. "Mijn overweging was om via een goede werkervaring door te groeien. Een opleiding is natuurlijk niet een garantie voor een leuke baan straks. Uiteindelijk ben ik toch blij dat ik ervoor gekozen heb in Eindhoven te beginnen." Om het leven als student te bekostigen, werkt hij na eerdere baantjes bij onder meer Intertoys en Blokker nu al een jaar bij Jeans in Venray als 'Jeans specialist'.

Ambassadeur

Dat hij niet met tegenzin naar school gaat, blijkt wel uit het feit dat Roy bij het ROC in Nijmegen, waar hij zijn mbo-opleiding volgde, uitgeroepen werd tot Ambassadeur van de school in het schooljaar 2018-2019. "Dan ben je een soort van perfecte leerling", zegt hij lachend. 'Mbo-ers moeten de kans krijgen om hun talenten te ontwikkelen, maar ze zijn wel zelf verantwoordelijk om er wat van te maken' was zijn motto. "Ik deed mee aan een landelijke campagne vanuit het ROC, waarin verteld werd waarom een mbo-opleiding zo van belang is. Een jaar lang heb ik mijn school mogen vertegenwoordigen als ambassadeur." Hij was vervolgens ook in de race voor de verkiezing van landelijke ambassadeur, maar daar trok hij net niet aan het langste eind.

Toch was de basisschool de tijd waar hij de warmste herinnering aan heeft. De Venraynaar ging naar basisschool De Foekepot. "Dat vond ik geweldig, het was echt een grote familie. Waarschijnlijk is het de school waar ik het meest van genoten heb. Op veel scholen ben je slechts een nummer, maar daar was het anders", weet hij zich te herinneren.

Jongeren

Roy zich graag in voor de jongeren in Venray. Hij stelt dat het aanbod voor de leeftijdscategorie 16 jaar en ouder niet geweldig is. Daarom was hij actief bij de organisatie Social Events, dat activiteiten organiseert voor jongeren van zestien jaar en ouder. Roy is ook actief bij de jonge particulieren van de Rabobank. "We laten daar als jongeren onze mening horen over onderwerpen die ons aangaan. Daarbij geven we advies aan de bank over de plannen die ze hebben. Voor mij is dat heel interessant om mee te maken", vertelt hij. Alsof dat niet genoeg is, is hij ook betrokken bij jongerenorganisatie The B in Venray. "Tja, mensen zeggen wel eens tegen me dat ik een beetje rustig aan moet doen. Het is lastig plannen, maar nieuwe uitdagingen ga ik zeker niet uit de weg", vertelt hij enthousiast.

Vanwege al zijn activiteiten is sporten er een beetje bij ingeschoten. Roy tenniste een jaar of zeven bij TC Rodhe in Venray. "De studie heeft nu prioriteit, maar ik denk dat ik het straks wel weer een keer oppak. Nu heb ik iedere avond wel iets. Als ik geen vergadering of activiteit heb, dan ga ik graag het terras op met vrienden. Voor mij is het heel belangrijk dat ik daar tijd in steek", zegt hij.