Gemeente wil onderdoorgang A73 onderzoeken

Wethouder Martijn van der Putten wil de mogelijkheid om een onderdoorgang onder de A73 te realiseren gaan onderzoeken. Dorpsraad Smakt-Holthees pleit voor zo'n onderdoorgang om wandelroutes aan beide kanten van de A73 met elkaar te verbinden.

Gemeente Venray is druk bezig met het project Loobeekdal, waarbij een groot deel van het stroomgebied van de Loobeek wordt aangepast om ander andere de beek weer te laten meanderen tot aan Merselo. Volgens de dorpsraad is het de ideale en enige kans om de wandelroutes aan beide zijdes van de A73 weer met elkaar te verbinden.

Tijdens de Commissie Wonen van dinsdag 9 oktober pleitte Theo Steegs en Jan Koopmans van de dorpsraad voor de onderdoorgang. "Het is nu of nooit", aldus Steeghs. "Bij de aanleg van de A73 hebben we ons onvoldoende gerealiseerd dat de snelweg als een muur tussen de Overloonse bossen aan de ene kant en de bossen en weiden tussen Smakt en Loobeek aan de andere zou komen te liggen." Met de onderdoorgang zouden de natuurgebieden weer gemakkelijk met elkaar verbonden worden.

In 2015 is al berekend hoe duur een onderdoorgang zou zijn. De kosten werden toen geschat op ruim 400.000 euro. Koopmans: "Maar we willen een nieuwe berekening maken. We schatten de kosten een stuk lager in nu, zo'n 2 tot 2,5 ton."

De aanwezige partijen staan bijna allemaal aan de kant van dorpsraad Smakt-Holthees. Ze vinden dat op zijn minst onderzocht kan worden wat de kosten zijn en of de realisatie mogelijk is. Theo Zegers (D66): Maar we moeten wel voor ogen houden dat dit heel wat meer vraagt dan even een sommetje maken en kijken wie er mee wil doen. Er ligt ook een taak bij de dorpsraad zelf."

Wethouder Martijn van der Putten realiseert zich dat nu het juiste moment is om met alle partijen om tafel te gaan om het initiatief te bespreken. "We moeten duidelijk krijgen wat de onderdoorgang gaat kosten en of er geen andere oplossingen zijn. "Ik heb de oproep gehoord en ga ermee aan de slag. Een goed gesprek lijkt me de eerste stap en ik begrijp dat daar haast bij is geboden."