ProVenray blijft hameren op sociale huur St. Anna

ProVenray blijft zich inzetten voor sociale huurwoningen op het Sint Annapark. Hoewel Renschdael Groep, nieuwe eigenaar van het park, eerder aangaf dat sociale huur niet rendabel is, wil ProVenray dat gemeente Venray ervoor zorgt dat dit besluit beter onderbouwd wordt.

Het Sint Annapark in Venray wordt herontwikkeld. Er komen 115 woningen op het park waar verder verschillende functies zoals werken, ontspanning en zorg, bij elkaar komen. De gemeente heeft onder andere vastgesteld dat de parkachtige functie en de monumentale panden behouden moeten blijven. Hoewel sociale woningbouw op het St. Annapark in 2015 nog één van de ambities van de gemeente was, is dit in de stedenbouwkundige en -landschapsvisie van Renschdael Groep geen optie meer. Sociale huur zou niet rendabel zijn.

Eerder streden SP en PvdA er al voor dat er wel sociale huur op het park zou moeten komen, maar tijdens de vergadering van Commissie Wonen van dinsdag 9 oktober was het ProVenray die bleef hameren op het belang van sociale huurwoningen. Joep Gielens: "Een gedegen onderbouwing van Renschdael Groep om dit niet te realiseren, ontbreekt. Ik wil het College van B&W oproepen zich te blijven inzetten hiervoor." ProVenray stelt dat de vraag naar sociale huur nog steeds fors groter is dan het aanbod. "Inkomensdiversiteit is goed voor een buurt en daarnaast is het Sint Annapark een prachtige plek om te wonen. Dat zou niet alleen beperkt moeten zijn voor de 'happy few' die zich dat nu kunnen veroorloven."

De meeste andere partijen zijn voorstander van zoveel mogelijk verschillende woningen in het Sint Annapark, maar Daan Janssen van D66 ziet sociale huurwoningen niet zitten. "Het moet een parkachtige uitstraling houden. Zo min mogelijk verstening dus. Ga dan alsjeblieft niet ook nog huurwoningen daar bouwen, doe dat ergens anders." Wethouder Martijn van der Putten (D66) nuanceert de discussie: "Sociale huur op Sint Anna is niet uitgesloten. Als gemeente hebben we alleen het aantal woningen meegegeven aan Renschdael Groep, niet wat voor soort woningen er komen. Maar we moeten wel eerlijk zijn: met het aantal van 115 woningen is het niet waarschijnlijk dat er sociale huur kan worden gerealiseerd met een haalbare businesscase."

Gielens wil graag beter geïnformeerd worden door Renschdael Groep over het afwijzen van sociale huur op Sint Anna. Daarvoor wordt geprobeerd binnenkort een gesprek in te plannen.