Venrayse jeugd denkt mee over vastelaovend

Leerlingen van middelbare school het Raayland College in Venray konden op donderdag 4 oktober meedenken over de toekomst van de Venrayse vastelaovend. In jongerencentrum The B kwamen zo'n 14 jongeren bij elkaar om op uitnodiging van vastelaovesvereniging De Piëlhaas en het Raayland College hun mening over carnaval te geven.

Volgens de organisatoren blijkt De Piëlhaas het goed voor elkaar te hebben. De leerlingen lieten onder meer weten dat ze grote evenementen op prijs stellen. "Al was dat wel een inkoppertje. Dat zie en hoor je overal", aldus Frank Arts, voorzitter van De Piëlhaas. "De leerlingen vertelden dat ze het fijn vonden dat er gezamenlijk carnaval wordt gevierd. Dus niet de jeugd en ouderen apart, maar samen bij één evenement. Dat laat wel zien dat de 'vastelaovend' samen gevierd wordt."

Gezamenlijk vieren is belangrijk, maar toch zouden de jongeren in de avonduren een eigen plekje willen hebben, zo vertelt Herm Hoex van De Piëlhaas. "Maar dat ging vooral over de jonge en oude tieners. Daar zit toch een groot verschil tussen. De leerlingen gaven aan het liefst met leeftijdsgenoten samen te zijn in de avond. Ook kwamen nieuwe locaties naar voren. De leerlingen willen het liefst buiten 'vastelaovend' vieren. De Engelse Tuin en de parkeerplaats bij het gemeentehuis zouden volgens hen geschikt zijn."

Het Raayland College bood de leerlingen de kans om mee te doen aan de middag. "Wij hechten waarde aan een gezonde samenleving", vertelt Brechje Jeuken van het Raayland. "Daarom vinden we het supergaaf dat verschillende leerlingen buiten school wilden meedenken over de samenleving. Jongeren hebben toch een andere kijk op de zaak. Wat mij opviel, is dat ze vooral meer actie willen. Niet gewoon stilstaan bij een evenement, maar meer geactiveerd worden."

De leerlingen werden bij de middag begeleid door creatief specialist Tom Vaessen. Hij zette de jeugd met LEGO aan de slag om het creatieve brein te prikkelen. "De kinderen moesten laten zien waarom de NOS de Venrayse jeugdcarnaval als nieuwsitem zou willen brengen", vertelt Arts. Daarna mochten ze hun mening geven over carnaval in Venray en lieten ze weten wat er anders moet en wat er goed gaat.

De Piëlhaas besloot de bijeenkomst op te zetten om zo te zorgen dat de levendige jeugdcarnaval in Venray levendig blijft, zo vertelt Arts. "Ons doel was luisteren wat er speelt en waar we naartoe moeten als carnavalsvereniging. Het is niet dat we te weinig jeugd hebben, maar we willen voorkomen dat dat in de toekomst wel zo is. Als vereniging vinden we het vooral belangrijk dat geweldige traditie van de Rooyse vastelaovend tot in de lengte der dagen gevierd kan worden. We willen die traditie waarborgen. En het is wat ze zeggen: wie de jeugd heeft, heeft de toekomst."