De Stek wint Kern met Pit

Residence De Stek uit Castenray heeft op zaterdag 19 januari in Ospel de trofee Kern met Pit gewonnen. De verbouwing van de dorpsschool tot een complex van vijf seniorenwoningen werd als beste buurtproject in Limburg uitgekozen. Bert Arts, kartrekker van het project in Castenray, kreeg de trofee uitgereikt van gouverneur Theo Bovens.

De eerste prijs levert Residence De Stek 2.500 euro op. Bert Arts was blij verrast. “Het oordeel van de vakjury heeft de doorslag gegeven”, vertelt hij. “We kregen ook veel stemmen van het publiek, maar niet de meeste. Onze formule en het uitdragen ervan, zodat andere dorpen het initiatief overnemen, heeft ons de hoofdprijs bezorgd.”

Er namen zaterdag in Ospel vijftien projecten uit Limburg deel waarvan vier uit gemeente Venray. Naast Residence De Stek waren dat de Vita Fiets van Oirlo en Castenray, het speelterrein in Ysselsteyn en de nieuwe dorpskern in Vredepeel. Zij ontvingen het predicaat ‘Kern met Pit’ en 1.000 euro.

Alle deelnemers hielden een presentatie. “Het is altijd fijn om over ons project te vertellen”, zegt Bert Arts. “Zorgbehoevende inwoners kunnen in hun eigen dorp blijven wonen. Daarnaast krijgt het initiatief steeds meer navolging. Zeker al vijf dorpen hebben bij mij om informatie gevraagd en Koningslust neemt het plan al over. Ik ben zelfs gevraagd om in Goes een presentatie te geven.”

Er is al een bestemming gevonden voor de prijs van 2.500 euro. “Dat bedrag is heel welkom voor de belevingstuin die we binnenkort naast het schoolgebouw gaan aanleggen.” In de belevingstuin komen vitaliteittoestellen voor ouderen en ook bewegingstoestellen voor jongeren. “We willen buiten een huiskamer creëren, zodat de bewoners straks voor activiteiten naar buiten kunnen en dat geldt ook voor de bezoekers. We gaan er nu aan beginnen en we hopen dat de tuin voor de zomer grotendeels klaar is. Maar het kost veel geld. We zijn nog bezig om subsidies te werven.”

Het voltallige College van B&W van Venray was zaterdag aanwezig in Ospel. “Iedereen was er heel blij mee. Je ziet toch dat dit veel teweegbrengt. Ook de nieuwe burgemeester Luc Winants was aangenaam verrast. Hij vond het geweldig. Het was ook een heel ontspannen bijeenkomst. Na afloop kwam iedereen ons feliciteren. Het was een groot feest. Echt hartverwarmend.” Op zaterdag 28 maart neemt Residence De Stek in de Prodentfabriek in Amersfoort samen met de andere twaalf provinciale winnaars deel aan de strijd om de landelijke titel.

Tekst: Henk Willemssen