'Samenzijn en gelijk zijn aan elkaar, maakt de vastelaovend zo’n unieke tijd'

Elke week stelt HALLO Venray prinsen voor die dit jaar de scepter mogen zwaaien in de gemeente. Deze keer is prins Erwin (Janssen) van C.V De Piëlreuzen aan de beurt met zijn leus: 'Vier voluut vastelaovend, gaef gas en mak plezier. Laot os same viere, dan belaeft de Piëlreus ut hier!'

1. Wie ben je?

Mijn naam is Erwin Janssen, 25 jaar oud en woon tot augustus nog lekker thuis bij pap en mam (lekker makkelijk met de vastelaovend!). Ik ben een groot vastelaovesvierder, ben bestuurslid van onze carnavalsvereniging en zet me met veel plezier op de achtergrond in voor Pruuf Mar! Binnen Ysselsteyn zet ik me daarnaast in voor onze jongerensoos de Jera en ben ik lid van het presidium van ons dorpsforum.


2. Waar werk je?

Ik werk als teamleider bedrijfsbureau bij Hessing Supervers. Daar ben ik verantwoordelijk voor de productieplanning van de lekkerste groente en fruit. Mijn collega’s reageerden superleuk op mijn uitverkiezing. De maandag na het prinsenbal was de foto van mij samen met mijn adjudanten Mark en Jelle al op de grote schermen te zien.


3. Hoe voelde het om tot prins te worden gekozen?

Ondanks mijn bestuursfunctie binnen onze vereniging was de vraag een grote verrassing die ik niet aan zag komen. Ik voel me natuurlijk heel vereerd! Ik ben er vooral trots op dat ik deze vastelaovend samen met adjudanten Jelle en Mark voorop mag gaan. Dat is voor onze vereniging hartstikke uniek omdat dit nog nooit eerder is voorgekomen! Mark en Jelle zijn goede vrienden van me waar het vastelaovesbloed ook door de aderen stroomt. Wij kijken er samen ontzettend naar uit!


4. Hoe heb je jouw aanstelling geheim kunnen houden voor familie, vrienden en kennissen?

Dit is me volgens mij goed gelukt. Zelfs mijn ouders en broertjes wisten van niets en dat maakte hun reactie ook zo bijzonder bij het uitkomen. Natuurlijk waren er mensen die een klein vermoeden hadden, maar uiteindelijk wisten ook zij niets zeker! Ondanks dat je zelf het gevoel hebt dat het op je voorhoofd geschreven staat, hebben de meesten helemaal niets in de gaten.


5. Wat betekent carnaval voor je?

De vastelaovend is me van kleins af aan met de paplepel ingegoten en heb ik altijd volop gevierd. Nu betekent de vastelaovend voor mij een uniek gevoel van samenzijn, verbinding en verbroedering. Iemands achtergrond maakt tijdens de vastelaovend ook helemaal niks uit. Dat unieke samenzijn en gelijk zijn aan elkaar maakt de vastelaovend zo’n unieke tijd. Een vastelaovesfeest vieren waarbij je de waan van elke dag even opzij kunt zetten. En dan samen een knalfeest vieren. De muziek, het verkleden, de schmink en de mensen om je heen zijn heel belangrijk voor dát gevoel. En uiteindelijk maak je zelf en samen dan het feest wat vastelaovend heet. Als je daar dan met een glimlach op je gezicht aan terugdenkt, gaat het verlangen naar de volgende keer alweer groeien en weet je dat het met de vastelaovend goed zit!


6. Hoe ging jij vroeger verkleed tijdens carnaval?

Toen ik kleiner was vierde ik de vastelaovend met onze buurtvereniging waar we elk jaar met een nieuwe creatie in onze optocht meetrokken. Daarna hebben we jarenlang met onze vriendengroep VCSM elk jaar een nieuw carnavalspak uitgezocht. Zo hebben we heel wat pakken versleten. Het is trouwens super dat we nog altijd met deze vriendengroep samen op pad gaan, ze gaan er deze vastelaovend ongetwijfeld ook weer een knalfeest van maken.


7. Waar kun jij tijdens carnaval echt niet zonder?

Dat zijn natuurlijk mijn adjudanten Mark en Jelle.


8. Welke carnavalsactiviteit is voor jou het hoogtepunt?

Het prinsenbal was natuurlijk het grote hoogtepunt. De ontlading was enorm en wat waren we blij dat we het met iedereen mochten delen. Ook alle reacties, appjes, berichtjes en felicitaties waren overweldigend. Ik kijk vooral uit naar al het moois dat de komende weken op het programma staat. Zo heeft elk moment wel weer iets unieks of bijzonders, dat maakt het wel heel moeilijk om er een moment uit te kiezen.


9. Welk carnavalsnummer hoort echt bij vasteloavend? Wat voor gevoel of gebeurtenis roept het bij je op?

Voor nu is dat het nummer 'Urst Látter' van Pruuf Mar. Natuurlijk omdat dit het nieuwe LVK-Nummer van Pruuf Mar is waarvan ik hoop dat het opnieuw de LVK-Finale haalt. Maar ook omdat het zo mooi het verlangen naar de vastelaovend omschrijft. Precies het gevoel dat de afgelopen weken zo getypeerd heeft: 'Vastelaovend kom meej halen'!


10. Wat staat er daags na Aswoensdag op je programma?

Even een paar dagen bijkomen en dan weer lekker aan het werk. De vastelaovend is een fantastische tijd en ondanks dat het altijd jammer is wanneer de vastelaovend er op zit is het ook goed dat het gewone ritme weer verder gaat. Al zal ik het dit jaar zeker extra jammer vinden wanneer de mooiste tijd van het jaar er weer op zit.


11. Wie zou jouw meest geschikte opvolger zijn in 2021?

Hier komen zoveel mensen voor in aanmerking. En dat is ook het mooie van onze vereniging. Iedereen, maar dan ook iedereen kan pins van de Piëlreus worden. Dat maakt het elk jaar tijdens het prinsenbal ook weer zo spannend!

Beeld: Fotohuis Venray