'Op derde kerstdag stond ons huis een halve meter onder water'

Sjef de Vries, die tijdens de overstromingen in 1993 en 1995 in Blitterswijck woonde, kan beamen dat het hoogwater van de Maas als een verrassing kwam. Zijn huis aan de Veerweg liep al snel onder water in 1993, waardoor Sjef en zijn vrouw moesten evacueren. Toen in januari 1995 het water weer binnenliep stonden buurtbewoners voor hen klaar om het water weg te pompen.

Sjef en zijn vrouw moesten hun vakantie in 1993 afbreken om terug te keren naar hun huis aan de Veerweg. De Maas die vlak langs het huis stroomde, stond zo hoog dat het huis dreigde onder water te lopen. "Een dag voor kerst hebben we onze spullen ingepakt en zijn we naar familie geƫvacueerd. Daar hebben we de kerstdagen doorgebracht. Op derde kerstdag stond het voorste gedeelte van ons huis een halve meter onder water. De wc was tot aan de bril gevuld met water."

Volgens Sjef heeft het een jaar geduurd voordat het huis weer opgeknapt was. Het huis had veel schade opgelopen. "Ik heb in november de houten vloeren in het kantoor gerestaureerd en in het huis nieuwe vloerbedekking gelegd. Maar paar maanden later kon de vloerbedekking weer naar de sloop." In januari 1995 kwam het water van de Maas nog hoger binnen te staan. Dit keer besloten Sjef en zijn vrouw om in hun woning te blijven. "We hebben een week op zolder geleefd. Via buurtbewoners hebben we elf pompen kunnen gebruiken om het water uit het huis te pompen. Ook kregen we veel hulp van familie. Zo hebben we een groot deel van het water uit het huis gekregen. Maar het kostte veel tijd om alles schoon te houden. De overstromingen hebben een gigantische impact gehad."

Ondanks dat Sjef de Veerweg het mooiste plek van Blitterswijck vindt, moesten hij en zijn vrouw twee jaar geleden het huis verlaten en in Wanssum gaan wonen. "We woonden in gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum en zijn weggekocht. Wij vinden het een prachtig project en begrijpen dat het noodzakelijk is. We willen die overstromingen niet meer meemaken. En we begrijpen dat Mooder Maas haar best doet om de overlast van de werkzaamheden zo klein mogelijk te houden."