College gaat raad informeren over Schone Lucht Akkoord

Het college van Venray gaat het Schone Lucht Akkoord van commentaar voorzien en met de gemeenteraad delen. Dat liet wethouder Cor Vervoort weten tijdens de commissievergadering van commissie Wonen op dinsdag 21 januari. Aanleiding voor deze afspraak waren de vragen die Venray Lokaal indiende over het akkoord.

De Rijksoverheid wil de luchtkwaliteit in Nederland voor alle inwoners verbeteren. Daarom heeft de Rijksoverheid begin 2020 het Schone Lucht Akkoord (SLA) gesloten met gemeenten en provincies. Het doel van het SLA is de gezondheidsschade door luchtvervuiling in 2030 te verminderen. Voor de delen in Nederland waar de lucht het meest vervuild is, komen er extra maatregelen. Dat gaat om gebieden rond grote steden en in de buurt van intensieve veehouderijen. Nederweert was de enige Limburgse gemeente die het akkoord ondertekende.

In de commissievergadering van dinsdag 21 januari liet Cees de Vocht van Venray Lokaal weten dat de partij niet op de hoogte was van het akkoord. De Vocht: "We hebben via de pers vernomen dat een dergelijk akkoord bestaat. Het was ons niet bekend." De partij vroeg zich af of het college wel op de hoogte was van het akkoord en wat zij in de toekomst met het SLA gaat doen. "Als je je als gemeente bij het akkoord aansluit, kun je je er mee profileren. Je kunt in Nederland laten zien dat je iets van plan bent en je in deze regio een streven hebt om tot gezondere lucht te komen en tot minder gezondheidsschade. Het is niet alleen een kwestie van geld binnen halen, maar ook je profileren als gemeente die op dit opzicht vooruit wil."

Volgens wethouder Cor Vervoort zijn in de voorbereiding van het SLA grote gemeenten en gemeenten met specifieke problematiek, bijvoorbeeld vanwege verkeersknooppunten, betrokken. "Gemeente Nederweert is bij de voorbereiding betrokken geweest vanwege de problemen met fijnstof bij pluimveehouderijen. Venray was niet betrokken en is pas in november geattendeerd op de voorbereidingen." Gemeente Venray concludeerde dat de voorbereidingstijd te kort was om het college en de raad te informeren over het akkoord. "Op 16 november kregen we weet van de ontwikkelingen en op 18 november kregen we de concepttekst tot onze beschikking. Dat heeft geleid tot een verkenning met ambtenaren en aan het eind van de maand tot de conclusie dat 13 januari geen redelijke termijn was om het akkoord te ondertekenen. Daarvoor is het akkoord te veel omvattend naar onze mening. Het college is wel bereid het SLA van commentaar te voorzien en te delen met de gemeenteraad. Op 13 januari is het akkoord ondertekend, maar het is nog geen gepasseerd station, we kunnen nog aansluiten", legde Vervoort uit.

Tekst: Jeanine Hendriks