Ut Dartele Veulen viert 6x11 jaar bestaan

Carnavalsvereniging Ut Dartele Veulen uit Veulen bestaat dit seizoen 6x11 jaar. Dit wordt gevierd op zondag 26 januari met een jubileumprogramma. Secretaris Twan Reintjes, bestuurslid Ruud Wilms en voorzitter Gerrit Reintjes blikken terug op de mooiste momenten van die jaren. Volgens hen is de carnavalsmuziek in Veulen veranderd, maar de saamhorigheid in het dorp is er nog steeds.

66 jaar geleden werd de carnavalsvereniging opgericht door onder andere oud vorst Wim van Meijel. Later kwamen Wim's broer Piet en Harrie Reintjes ook bij de vereniging. Gerrit omschrijft hen als een komisch duo dat veel ludieke acties bedacht om de mensen te laten lachen. "Zo bedacht Piet een keer om de scepter van de prins te ontvoeren. En zo ontstonden elk jaar spontane acties binnen de vereniging." Ruud: "Eén seizoen was ook de scepter van prins David kwijt. We zijn toen met de vereniging op zoek gegaan. Via een voettocht kwamen we in Lull, een gehucht in Oostrum, waar de scepter verstopt zou liggen. Dat was een prachtige middag. Met bier op ontstaan de leukste ideeën."

Zo is het prinsenbal in Oostrum waarbij een kameel werd betrokken, ook bij de heren bijgebleven. Twan: "Op het podium bij het prinsenbal in Oostrum stond een kameel. De Oostrumse carnavalsvereniging beschuldigde iemand van Veulen de kameel onzedig te hebben betast. Op haar beurt stal de Oostrumse vereniging onze buutteton. Zo hebben we er een toneelstuk van gemaakt en de rijdende rechter laten komen." "Dat vergeet je nooit meer. Het gebeurt toevallig en samen maken we er een feestmiddag van", vult Gerrit hem aan. Het contact met andere verenigingen is volgens Gerrit erg goed. "We laten ons overal zien in de gemeente. Als er maar goede muziek is."

Ruud vindt muziek een belangrijke rol spelen tijdens carnaval. Een investering in muziek is een investering in de jeugd, zegt hij. "De jeugd doet in Veulen geweldig mee. Ze blijven in het dorp hangen en dat komt met name door de muziek die we draaien. Vroeger hadden we vooral dansavonden met Hollandse muziek." Volgens Gerrit is de Veulense carnaval de laatste 33 jaar veranderd. "De sfeer is anders en dat komt ook doordat er via het LVK goede muziek wordt gemaakt. Tegenwoordig draaien we vlottere muziek. En dat moet ook, want de jeugd is de toekomst."

En dat is precies waar de carnavalsvereniging Ut Dartele Veulen voor staat. "We willen bereiken dat iedereen meedoet. We willen de saamhorigheid in het dorp behouden. Iedereen kent iedereen en iedereen draagt ook zijn steentje bij", vertelt Twan. Daarom vindt de vereniging het belangrijk om de jeugdcarnaval populairder onder de jongeren te maken. Ut Dartele Veulen organiseert voor de jeugd steeds meer activiteiten. "In 1972 werd de eerste schoolprins uitgeroepen, maar omdat vijf jaar geleden de school wegging zou de schoolcarnaval stoppen. Toen hebben we besloten om dit niet te laten gebeuren. We moeten de band behouden met de jeugd en ze leren kennen. En voor de jeugdprins heeft het een geweldige impact om naast de grote prins te staan", vertelt Gerrit.

Het bouwen van een prinsenwagen speelt ook een belangrijke rol binnen de vereniging. Het thema van de prinsenwagen tijdens het 4x11 jubileum, is zeker bij de heren blijven hangen. "We kwamen op het idee om 44 veullekes en veulinnekes voor de prinsenwagen te spannen. Dat sloeg goed aan en we wonnen de eerste prins in de optocht van Venray. Dat was grandioos", vertelt Twan. De vereniging bedenkt elk jubileumjaar iets speciaals voor de Venrayse optocht. "Het zou leuk zijn als de jongeren uit de commissie wagenbouwers ook eens meekrijgen hoe het is om de eerste prijs te winnen in de optocht van Venray", zegt Gerrit.

Maar voordat de vereniging in de optocht mee kan doen, staat eerst het jubileumweekend voor de deur. Twan: "Het was een zoektocht naar geschikte artiesten, omdat we bij een jubileum een speciaal programma willen neerzetten. Toen we vernamen dat Stichting LVK met een podiumwagen door Limburg zou toeren in het weekend van zaterdag 25 en zondag 26 januari, hebben we de vereniging aangemeld." Gerrit: "Niet geschoten is altijd mis, dachten we. Helemaal geweldig dat we zijn uitgekozen. De artiesten zullen op zondag bij ons afsluiten, dus dat wordt een mooi einde van ons jubileumweekend. We verwachten dat het druk wordt."