'Prins zijn is een eer en geeft een trots gevoel'

Elke week stelt HALLO Venray prinsen voor die dit jaar de scepter mogen zwaaien in de gemeente. Deze keer is prins Dave (de Koster) van CV De Wiendbuul aan de beurt met zijn leus: 'Laot de touwkes mar viere!'

1. Wie ben je?

Dave de Koster, 32 jaar, samenwonend met Elmy en hebben samen een zoon Vic van twee. Sinds 2016 weer terug in Wanssum na zeven jaar in Oostrum te hebben gewoond en sinds het carnavalsseizoen 2017/2018 lid van de raad van elf van CV De Wiendbuul. Vic is nog te jong om het volledig te begrijpen, maar weet hartstikke goed dat als papa de steek op zet wat er gaat gebeuren: 'papa prins'. Elmy heeft altijd carnaval gevierd in het Brabantse. Daar vieren ze carnaval net wat anders, maar heeft deze manier van vieren volledig omarmt en vindt het mega dat haar man benoemd is tot prins van de Wiendbuul.


2. Waar werk je?

Ik werk al een kleine dertien jaar bij EcoFuels, onderdeel van Indaver en Laarakker groep in Well. Hier vervul ik de functie van procestechnoloog en produceren we energie, vloeibare CO2 en schoon water van snijafval en reststromen uit de plantenteelt, voedings- en genotmiddelenindustrie. Voor Laarakker BV alweer de vijfde prins in haar historie, dus zij weten wel wat ze te wachten staat. Mijn collega’s staan er in ieder volledig achter en laten mij deze periode voor de volle 100 procent genieten van alles wat mij te wachten staat.


3. Hoe voelde het om tot prins te worden gekozen?

Het is een eer en het geeft een trots gevoel. Ik heb geen seconde getwijfeld. En het is precies veertig jaar geleden dat opa Henk I de Koster tot prins van de Wiendbuul werd uitgeroepen. Prins zijn vier je niet alleen. Mijn adjudanten zijn Bart Bovee, Willem Reijntjes en de nar die de boel mag opzwepen is Dion Reijnders. Alle kameraden zorgen ervoor dat het aandeel van vriendengroep Veul Wazel in de raad dit jaar gigantisch is. Garantie voor een fantastisch carnavalsseizoen.


4. Hoe heb je jouw aanstelling geheim kunnen houden voor familie, vrienden en kennissen?

Naarmate 23 november dichterbij kwam werd het mij steeds lastiger gemaakt. Dorpsgenoten die ’t op de man af vroegen. Tja, wat zeg je dan? Normaal zeg je dan 'ja', maar dat kreeg ik dit jaar op de één of andere manier niet over mijn lippen. Zoals mijn voorganger ald prins Rick al zei: Je hebt het gevoel dikgedrukt prins op je voorhoofd te hebben staan. Ik heb het gelukkig kunnen volhouden en het werd al gauw 23 november.


5. Wat betekent carnaval voor je?

Dorpse saamhorigheid, volop het leven vieren en even niet aan morgen hoeven denken.


6. Hoe ging jij vroeger verkleed tijdens carnaval?

Als jong 'menneke' ging ik verkleed als zorro, pietje paf of indiaan. En vanaf het moment dat sneeuwwitje proeven tot de mogelijkheden behoorde droeg ik witte jassen die ik vol kliederde met stiften en verf. In 2000 droeg ik een steek met veren en een mantel na verkozen te zijn tot jeugdprins van de Wiendbuul. Dat was echt schitterend om mee te mogen maken.


7. Waar kun jij tijdens carnaval echt niet zonder?

Gezelligheid, een eitje, een frikandel en op zijn tijd en een shotje likeur 43.


8. Welke carnavalsactiviteit is voor jou het hoogtepunt?

Heel diplomatiek antwoorden lukt mij niet. Tot nu toe toch echt het Wiendbuulebal, weken lang naar deze avond toeleven met een geheim en een smile op mijn gezicht. De ontknoping en ontlading die volgde na het afzetten van het Salvador Dalí masker is een gevoel om nooit te vergeten. Na het ter perse gaan van deze krant hebben we het 5x11 jubileum van de jeugdcarnaval gevierd en weten we wie dit jaar als jeugdprinsenpaar voorop mag gaan bij de jeugd. Hier had ik ontzettend veel zin in als eerste officiële dorpse activiteit na het uitkomen op 23 november.


9. Welk carnavalsnummer hoort echt bij vasteloavend?

'Gej ziet miene golde', het carnavalsnummer van onze vriendengroep Veul Wazel en Wanssum in 2003/2004. Dit nummer wekt het dorpse gevoel op, waarbij vriendengroepen samenkomen om te proosten op het leven.

10. Wat staat er daags na Aswoensdag op je programma?


Even lekker weg met mijn gezin en nagenieten. En ik verwacht alles even goed laten bezinken wat deze tijd mij allemaal heeft gebracht. Het gaat zo snel! Na weken in de hoogste versnelling te hebben geleefd zal het wel afkicken zijn.


11. Wie zou jouw meest geschikte opvolger zijn in 2021?


Dat duurt nog zo lang. Een prins met steekmaat 62, anders glijdt de steek zo over de oren.


Beeld: Maureen van Oorschot